Romanlar, tiyatrolar, filmler hayatımıza ikonik karakterleri ve hikayeleri sunmuşlardır. Harpagon’u bir kez izlersiniz ve hiç cimri tanımasanız da o cimriler Harpagon’a benzer. Heath Ledger’ı Joker rolüyle Kara Şovalye’de izledikten sonra kötülere karşı sempati duymaya başlarsınız. OkulDışı Karakterler ve Hikayeler ataölyesinde ikonik karakterleri enneagram karakter analizi sistemi ile analiz edeceğiz ve o filme özgü hikayeyi hep birlikte tartışacağız.
Yavuz Yiğit
OkulDışı Kurucusu
Yavuz Yiğit, Yeditepe Üniversitesi Uluslararası Ticaret bölümünde okudu. Öğrencilik yıllarında 350 bin liralık bütçesiyle Türkiye’nin en büyük bütçeli öğrenci kulüplerinden birini kurdu. 10 farklı ülkede 200’den fazla ulusal ve uluslararası projede yer aldı. Oxford, Cambridge ve Harvardlı eğitimlerden münazara, hitabet, liderlik konularında eğitimler aldı. İyilik Şampiyonası, Münazara Okulu, MESSİM; Hobiatlon gibi binlerce gencin katıldığı entelektüel ve sosyal oyunlar tasarladı. Eğitim verdiği öğrencileri Dünya Arapça Münazara Şampiyonluğu da dahil ulusal ve uluslararası 50’den fazla kupa kazandı. Münazara Okulu projesiyle Başbakan Binali Yıldırım’dan 2016 Yılının En İyi Eğitim Projesi Ödülü’nü aldı. OkulDışı’nın kurucusu ve Münazara Hitabet Derneği başkanıdır.
Tarih: 15 Temmuz – 15 Ağustos
Gün: Çarşamba 20.00 – 22.00
Cumartesi 21.00 – 23.00
Toplam Saat: 20
1. Atölye: Karakter ve Enneagram Sistemi
2. Atölye: 12 Kızgın Adam- Jane Fonda
12 adam bir odada bir cinayeti aydınlatmaya çalışıyor ve verecekleri karar bir gencin yaşayıp yaşamayacağını belirleyecek. Uzun yıllardır IMDB listesinin ilk sıralarında bulunan ve insan karakterlerini incelememizi çok kolaylaştıracak bu efsanevi filmde hem Enneagram Tip 1’leri yani Mükemmeliyetçileri konuşacağız hem de iknanın psikolojisini.
3. Atölye: Yüzüklerin Efendisi Yüzük Kardeşliği – Samwise Gamgee
-Hayır Mr.Frodo Gandalf’a size göz kulak olacağıma söz verdim.
Samwise Gamgee sinema tarihinin en iyi ikinci adamı olabilir. Frodo her sıkıntıya girdiğinde onu motive eden, örümceklerden, orklardan kurtaran ve hatta onun için yüzüğü, onunla birlikte yüzüğü taşıyan bir yardımsever. Bu atölyede Samwise Gamgee üzerinden Yardımseverleri ve onların dünyaya katkılarını konuşacağız, tabi fantastik edebiyatı da.
4. Atölye: Last Dance – Michael Jordan
Sadece basketbolun değil spor tarihinin en önemli oyuncularından biri Michael Jordan. Oynarken kazanılabilecek her şeyi kazandı. Basketbolu bıraktıktan sonra da kazanmaya devam ediyor. Bu atölyede onun hikayesini onun bakış açısından izleyeceğimiz Last Dance belgesel serisine odaklanacağız. En İyi olabilmek için çocukluğundan beri nasıl çalıştığını, kendisini ve çevresini nasıl motive ettiğini izleyeceğiz ve Başarı Odaklı kişileri konuşacağız.
5. Atölye: Ölü Ozanlar Derneği – Neil Perry
Keating : Neden buraya çıktım? Bilen var mı?
-Uzun boylu olmak için mi?
Keating : Hayır, oynadığın için sağol. Sıraya çıktım çünkü her şeye farklı bir açıdan bakmayı anımsamak istiyorum.
Modern ve sanayileşmiş eğitim sistemine yapılmış en ağır eleştirilerden biridir Ölü Ozanlar Derneği. Aynı fabrikanın ürünü gibi yetiştirilmeye çalışılan gençlerin hayatına Mr.Keating girer ve onları gerçek şiirle tanıştırır. Keating’e göre her çocuk özeldir ve kendine hastır. Şiirin matematiği yoktur manası vardır. Ondan ilham alan gençler bir mağarada kendilerine Ölü Ozanlar Derneği’ni kurarlar. Bu noktada sanatçı olmak isteyen Neil ailesinin, öğretmenlerinin baskısıyla karşılaşır. “Boş işler bunlar” derler. Filmi izlerken sanatçı ruhlu insanları Neil’in dünyası üzerinden inceleyeceğiz ve Enneagram 4 numaralara yakından bakacağız.
6. Atölye: Sherlock Holmes
“Dünyanın güneş etrafında döndüğünü bilmek işime yaramıyorsa bu bilgiyi neden aklımda tutayım.”
Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes’ü Reichenbach Şelaleri’nden düşürüp karakteri öldürdüğünde İngiltere’de yer yerinden oynadı. Sherlock o kadar seviliyordu ki Annesi, İngiltere Kraliçesi devreye girip Doyle’dan karakteri canlandırmasını istediler. Bir tarihçi onunla ilgili “Kraliçe Viktorya’dan bile daha popüler.” diye yazmıştı. Bu karakter olayları araştırırken duygularına hiç yer vermeyen, aşkı bu sebeple zararlı bulan, mantığını her şeyin önüne koyan ünlü dedektif Sherlock Holmes’tü. Bu atölyede Sherlock dizisini ve filmlerini konuşurken ünlü dedektif üzerinden enneagram sisteminde Araştırmacı karakterlere bakacağız.
7. Atölye: Dövüş Kulübü – Tyler Durden
“Her gün işe gidiyorsun. Akşamları erken uyuyorsun. Ve bunun karşılığında aldığın tek şey koltuk takımı. Gerçekten acınası bir durumdasın.”
Karşınızda Tyler Durden. Kapitalist sistemin getirilerini alaya alan, protesto eden, sorgulayan efsanevi Tyler Durden. Filmi tam olarak anlayabilmeniz için birkaç defa izlersiniz ve her izlediğinizde yeni göndermeler bulursunuz. Hayatınızın farklı dönemlerinde izlerseniz de film size bambaşka gelir. David Fincher’ın Dövüş Kulübü’ne girenler Dövüş Kulübü’nden bahsetmemeye yemin ederler. Biz tabi ki bu yemini etmedik ve sizinle hem Tyler Durden üzerinden Enneagram 6 numaraları hem de tüketim toplumunu konuşacağız.
8. Atölye: Kara Şövalye – Joker
“Biliyor musun neyi fark ettim? Her şey plana göre gittiğinde kimse paniklemiyor. Plan korkunç olsa bile..”
Sinema tarihinin en eğlenceli kötüsü: Joker. Jack Nickalson’dan Heath Ledger’a oynayan kişiye ün ve ödüller kazandıran plansız, deli, asi ve eğlenceli bir kötü. Bu atölyede kötülüğü konuşacağız. Bu sırada Enneagram’ın Maceracı 7’lerini de yakından inceleyeceğiz.
9. Atölye: Baba – Don Carlaone
Marlon Brando Baba filmi ile en iyi erkek oyuncu Oskar’ını aldığında ödül törenine bir Apaçi Kızı gönderir ve ödülü reddeder. Apaçi Kız törende şöyle der “Bu ödülü Amerikan Film Endüstrisi’nin Amerikan Yerlileri’ne karşı gösterdiği ayrılıkçı tutumlardan dolayı reddediyorum.”
Baba filminde çok cesur, güçlü ve adil bir karakteri canlandıran Brando ödül töreninde de aynı cesareti gösterir ve bütün bir endüstriyi karşısına alır. Bu atölyede efsanevi Baba filmini ve Enneagram Tip 8’leri konuşacağız.
10. Atölye: Harry Potter ve Ateş Kadehi – Harry Potter
Frodo ve Harry Potter iki önemli serinin ana karakterleri. Sahip oldukları güçler konusunda hırslı olsalar, daha fazlasını isteseler Sauron ve Voldemort gibi iki şeytani karakterle mücadele edemezlerdi. Aksine onların köleleri olurlardı. Bu atölyede Z Kuşağı gençlerinin çocukluk kahramanlarından Harry Potter serisine misafir olacağız ve Enneagram Tip 9’ları, hayatımıza katkılarını konuşacağız.